top of page

FAQ – Vanliga frågor

 • Varför görs en hälsokontroll?
  - för att främja mina hälsosamma levnadsvanor och förebygga sjukdom - se om jag ligger riskzonen för någon sjukdom/ohälsotillstånd - jag får veta mer om hur min livsstil påverkar mitt välmående - jag kan få tips om hur jag optimerar min hälsa
 • Vad är en hälsokontroll?
  - Vid hälsokontrollen på Avenirhälsan träffar du en sköterska som kontrollerar ditt blodtryck, längd och vikt samt tar blodprover, EKG, gör lungfunktionstest, hörseltest och syntest. Sedan träffar du en specialistläkare som gör en fullständig kroppslig undersökning och tillsammans med dig går igenom och förklarar resultaten av dina laboratorieanalyser och undersökningar.
 • Vilka blodprover tas vid en hälsokontroll?
  - De laboratorieanalyser som vi utgår ifrån vid bedömning av din hälsa är: blodkomponenter, njurar, lever, socker, sköldkörtel, blodfetter, blodfetter/kolesterol och urinprov. Det går också att lägga till prover mot en extra kostnad om så önskas.
 • Ingår prostataprov (PSA) i hälsoundersökningen?
  - Ja, ett så kallat PSA-prov tas som är ett blodprov. PSA är en förkortning på prostataspecifikt antigen och är ett protein som tillverkas av prostatakörteln. Ett förhöjt PSA kan indikera vissa sjukdomar i prostatan, exempelvis prostatacancer och prostatit.
 • Tas sköldkörtelprover på Avenirhälsan?
  - I hälsoundersökningen ”Kvinna” ingår tyreoideaprover (sköldkörtelprover). Sköldkörtelrubbningar eller sköldkörtelsjukdomar som till exempel hypotyreos är mer vanligt förekommande hos kvinnor därav har vi valt att ha med dem i provtagningspaketet.
 • Vilka vaccinationer bör jag ha innan jag ska ut och resa?
  - Vaccinationsrekommendationerna varierar från land till land. De vanligaste vaccinationerna är mot hepatitsjukdomar (hepatit A och B) samt att skyddet mot stelkramp ses över. För att veta mer om exakt vilka vaccinationer som rekommenderas för din resedestination så kan du enkelt se det på https://www.vaccinationsguiden.se/vaccinationsguiden/
 • Om jag bor i Stockholm bör jag då vaccinera mig mot TBE?
  - Vistas du mycket i skog och mark, skärgården, har hund eller katt så rekommenderar vi att du vaccinerar dig mot fästingburen encefalit (TBE). Sjukdomen är drabbar ca 200 personer varje år men då 30 % av de som drabbas av sjukdomen får men så är det en god idé att vaccinera sig.
 • När behöver jag läkarintyg?
  - De som söker sig till oss vill ofta ha hjälp med körkortsintyg, intyg för inställd resa, utlandsstudier och friskintyg inför deltagande i olika idrottsarrangemang t ex maratonlopp. Se gärna under fliken ”Läkarintyg” på vår hemsida för fler exempel.
bottom of page